Om man har ett problem med spel så är det inte ovanligt att man väljer att ljuga om det. Det behöver inte betyda att man direkt säger “jag har inget problem med spel”, utan handlar främst om andra små lögner för att dölja hur mycket tid och eventuellt pengar som man lägger ner. Lögnerna kan handla om precis vad som helst för att försöka komma undan, t.ex. att man säger till vännerna att man inte har tid att träffas för att man ska ta hand om tvätten, fast tvätten egentligen är en spelautomat. Det kan även handla om direkta lögner, t.ex. om någon frågar dig hur ofta du egentligen spelar.

När man ljuger om sitt spelande handlar det främst om två anledningar. Den första är att man vet mycket väl att man spelar alldeles för mycket och vill dölja detta genom att kasta ur sig en och en annan lögn. Man vill helt enkelt inte att andra ska veta hur mycket tid man lägger ner. Den andra anledningen till att man kan välja att ljuga om spelandet är för att man inte orkar eller vill höra andras åsikter, kanske känner man även en skuld.

Lögner – vanligt i samband med beroende

Oavsett om det handlar om ett matberoende, spelberoende, alkoholberoende eller beroende av shopping så är lögner väldigt vanligt förekommande. Man skäms, vill dölja och vill inte att andra ska veta. Som närstående är det viktigt att försöka titta på andra varningsflaggor för att kunna se om personen talar sanningen eller inte. Vid ett spelberoende finns det många andra sätt som man kan upptäcka det i tid, t.ex. att personen ofta vill låna pengar, har svårt att få relationer att hålla eller pratar mycket om ett visst typ av spel.