Nyhetstidningen Göteborgs-Posten har gjort recensioner av de bästa och sämsta sällskapsspelen på marknaden. Efter testet skulle det komma att visa sig att ett spel sågades totalt. Om du är ute efter ett riktigt bra sällskapsspel är det alltså inte nedanstående alternativ som du ska välja.

Det spel som fick sågningen var inget mindre än sällskapsspelet “Mammasnack”. Enligt tillverkaren av spelet så ska det vara ett trevligt och socialt spel som bjuder in till många givande diskussioner och samtal mellan deltagarna. Precis som namnet på spelet beskriver så är det föräldraskap och barn som spelet ska handla om, men det var mycket som var helt tvärtemot förväntningarna.

Den främsta anledningen till att spelet inte ansågs vara bra på något sätt var att det var otroligt otidsenligt och att det dessutom cementerade de olika könsrollerna som finns idag. Detta märker man av redan på namnet. Är det bara mammor som är intresserade av att prata om barn? Män kan vara minst lika intresserade av sådana diskussionsämnen. Vi går vidare…

Vad går spelet ut på?

Det här spelet riktar sig till vuxna och består av ett flertal olika kort. Varje kort innehåller ett ämne som är tänkt att leda till samtal och diskussion. Det är dock i frågorna som spelet kritiseras som mest.

En av frågorna lyder t.ex. så här: “Om ditt barn i tonåren bestämmer sig för att bli punkare, kommer du då tänka att det går över, skratta bort det eller kommer ni ha en konflikt?”. Bara den här frågan i sig är väldigt otidsenlig, menar recensenten av spelet. Även fast det inte framgår tydligt så kan man se att det finns en negativ och trångsynt underton. Varför skulle det vara ett problem om barnet bestämmer sig för en annan livsstil eller klädstil än föräldrarna?

Vem riktar sig spelet till?

Spelet är tänkt att rikta sig till föräldrar och antagligen småbarnsföräldrar. Det man däremot inte har tänkt på när man skapade spelet var att man, som småbarnsförälder, troligtvis redan har fått nog av allt prat om blöjor, bebisar och förskolor. Det hade varit bättre om det var ett spel utan några som helst “mammarelaterade” frågor, menar recensenten för GP. Ett plus är att spelet inte är speciellt dyrt. Ångrar man sig har man ändå inte blivit ruinerad.